5 beste alternatieven voor iDEAL

Bij het verrichten van een online betaling, maken Nederlanders het liefste gebruik van iDEAL. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Consumentenbond. Maar wanneer je als webshophouder een kassasysteem inricht, is het ook de moeite waard om alternatieve betaalmethoden te overwegen. Zeker wanneer je ook internationale klanten hebt. In dit artikel zetten we de 5 beste alternatieven voor iDEAL op een rij.

Creditcard

Een wereldwijd geaccepteerde betaalmethode, is de creditcard. Het is dan ook niet voor niets dat deze op nummer twee staat in Nederland. Voordeel voor de consument is dat creditcardmaatschappijen een chargebackregeling aanbieden. Zij kunnen hun geld terugvorderen wanneer ze hun product niet hebben gekregen, het beschadigd is bij ontvangst of afwijkt van de manier waarop het werd gepresenteerd. Bovendien zijn aankopen via de creditcard automatisch verzekerd tegen diefstal, vermissing of beschadiging. Dit biedt een stukje zekerheid voor de klant en zorgt dat de webshops vertrouwen wekken.

PayPal

PayPal is de laatste jaren flink in opkomst. Ook dit is een betaalmethode die buiten onze landsgrenzen wordt toegepast. En het heeft eigenlijk dezelfde voordelen voor de klant, als een betaling met de creditcard. Zo kent PayPal ook een aankoopbescherming. Het grote verschil is alleen dat je hier geen creditcard voor nodig hebt, waar je maandelijks voor moet betalen. Je kunt ook een gewone bankrekening koppelen aan je account en het gebruik van PayPal is voor de consument in principe gratis. Het enige nadeel ten opzichte van iDEAL (waarover je hier meer leest) is dat het even duurt voordat de transactie is verwerkt.

AfterPay

Waar consumenten ook veelvuldig gebruik van maken, is AfterPay. Hierbij krijg de klant twee weken de tijd om het openstaande bedrag van zijn of haar bestelling te betalen. Via iDEAL, of door een handmatig ingegeven overschrijving. Om de webshophouder te beschermen is er wel een limiet gesteld aan het bestelbedrag via AfterPay. Alle aankopen worden per klant geregistreerd en wanneer die het maximum heeft bereikt, kan die niets meer kopen via AfterPay. Tot het openstaande bedrag is afbetaald. Het leveringsproces en de verdere afhandeling is verantwoordelijkheid van de webshophouder.

Apple Pay

De ogen zijn de laatste tijd massaal gericht op innovatieve betaalmethoden als Apple Pay en Google Pay. Misschien mogen we deze twee merken niet in één adem noemen, maar de waarheid is nou eenmaal dat de systemen erg op elkaar lijken. Het idee is dat je aan een app op je telefoon je betaalrekeningen koppelt. En vervolgens kun je via een speciale verbinding tussen jouw mobiel en een pinapparaat direct betalen. Zo hoef je nooit meer een pinpas tevoorschijn te toveren. Verifiëren gaat dan ook niet meer via een traditionele pincode, maar via Face ID of Touch ID.

Eenmalige machtiging

Tot slot is de eenmalige machtiging nog een goed alternatief voor iDEAL. Hierbij hoeft niet de consument alle handelingen te verrichten, maar doet de verkoper dat juist. Althans, in veel webshops wordt het aangeboden zonder digitale handtekening. Maar officieel moet de consument wel een eenmalige digitale incassomachtiging afgeven. Pas dan is de webshophouder officieel gerechtigd om het bedrag van de rekening te schrijven. En voor de consument geldt het voordeel dat ze het geld bij ontevredenheid binnen 56 kunnen terugboeken naar hun eigen rekening.