Social media en bands: 10 tips

Hieronder staan 10 handige tips over wat bands en muzikanten online en via social media kunnen doen om hun vindbaarheid en in het bijzonder hun contact met de fans te verbeteren.

1. Registreer je voor alles
Je denkt misschien dat je MySpace- of Facebook-account genoeg is , maar niet iedereen is lid van deze websites. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld regelmatig Hyves en anderen zijn weer alleen op Twitter te vinden. Je wilt natuurlijk dat je muziek zoveel mogelijk mensen bereikt, dus meld je aan aan voor zoveel mogelijk social media sites, maar vergeet niet …

2. Update, update, update
Als je eenmaal een profiel hebt gemaakt bij een social media site vergeet dan niet om deze regelmatig bij te werken. Niets is erger dan kijken naar een MySpace-pagina van een band die sinds februari 2007 nog niet voorzien is van een update.  Ben je echt lui: copy-paste dan gewoon de content van de ene sociale mediasite naar de andere. Tip: tourdata zijn erg populaire content.

3. Bloggen
Social media sites hebben bijna allemaal een eenvoudige blogoptie, waarmee je je vele fans van alles op de hoogte kan houden. Het is makkelijk in het gebruik en je kan daar meteen je foto’s en video’s kwijt.  Nog beter zou het zijn om je eigen blog te hebben en dan niet op een social media-site, maar op je eigen officiële website. Tourverhalen of verhalen uit de studio zijn altijd interessant. Je hoeft niet te zeggen wat je hebt gegeten bij het ontbijt, maar bijvoorbeeld wel dat een bepaald nummer geweldig klinkt in de studio en zal verschijnen op het volgende album. Dit is een mooie teaser voor de fans.

4. Twitter
Het opzetten van een Twitter account voor je band duurt maar enkele seconden. Als je al aan het bloggen bent, dan is Twitter een must-have. Koppel je Twitter aan je website en je twitter wordt automatisch voorzien van een update wanneer jij een bericht plaatst op je blog.

5. Interactie
Social media wordt niet voor niets sociaal genoemd. Het is tweerichtingsverkeer. Je fans hebben nu veel makkelijker contact met jou, maar op zijn beurt heb jij weer makkelijk conact met je fans. Zorg ervoor dat je dit contact ook opzoekt!. Je hoeft niet op iedereen te reageren, maar reageer op z’n minst op een paar mensen per dag.

6. Retweet / Share artikelen over je band
Wij vinden het als redactie van Ongekend Talent altijd leuk om iets te lezen over bands die een profiel hebben op onze website. Wanneer een band bijvoorbeeld een nieuwe videoclip heeft en net een deal heeft getekend bij een platenmaatschappij dan zullen wij hier zeker over berichten. Dus wees niet bang om een beetje te pronken met je band. Goed nieuws omtrent je band zal opvallen bij de bloggers.

7. Praten over andere bands
Net als #6 is dit een belangrijk punt. Als je naar een concert gaat of je luistert naar een album: praat er dan over. Je bent niet de enige artiest waar je fans naar luisteren. Je kan tips geven over bands die je fans waarschijnlijk ook leuk zullen vinden of nog beter: de band in kwestie ziet jouw post en reageert daar weer op.

8. Bespreek andere dingen dan muziek
Misschien voel je je als een “gewoon” mens met een “gewone” baan, maar dat is niet hoe iedereen jou ziet. Herinner je fans eraan dat je net zoals hen bent en bij het ontbijt ook gewoon een boterham met kaas eet. Als je toch regelmatig je Twitter en Facebook bijwerkt, praat dan af en toe over een goed boek dat je hebt gelezen of een film die je hebt gezien. Dit is altijd een goede starter voor een gesprek..

9. Post je eigen muziek
De primaire reden dat je zoveel aanhangers hebt komt door je muziek en niet omdat je leuke links post van niezende panda’s. De twee belangrijkste dingen die fans willen horen zijn (a) hun favoriete nummers, en (b)nieuwe nummers. Dus als je morgenavond bij je optreden een nieuw nummer speelt, zorg er dan voor dat iemand het opneemt en op Youtube plaatst.

10. Wees jezelf
Dit is het laatste en tevens het belangrijkste punt: wees jezelf! Veel grote acts hebben iemand buiten de band die hun Twitter en Facebook voorziet van een update.. Dit is echter naast het maken van muziek net zo goed jouw taak. Het merendeel van de tijd, weten mensen niet of jij het bent die de updates post., dus probeer het wel te laten merken door persoonlijk, vriendelijk en vooral jezelf te zijn. En vergeet dus vooral niet te vaak te updaten.