Een ongeval tijdens je reis: wat moet je doen?

Reizen brengt een hoop nieuwe ervaringen met zich mee en is een groot avontuur. Toch zitten ongelukken in een klein hoekje. Het kan maar zo voorkomen dat je in een onvoorziene situatie terechtkomt dat je vakantieplannen flink kan verstoren. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als je in het buitenland een ongeval krijgt en/of meemaakt. In dit blog bespreken we stappen die je moet ondernemen bij een ongeval op reis en hoe je je vooraf kan voorbereiden op eventuele ongevallen en problemen.

De eerste stappen na een ongeval

Ben je op reis en krijg je te maken met een ongeval? De eerste stap is altijd om jezelf in veiligheid te stellen en vervolgens anderen om je heen. Zo voorkom je verdere risico’s. Schakel vervolgens hulp in. Vraag een lokaal iemand om te bellen naar medische hulp en schakel deze zelf in als je daartoe in staat bent. Zorg dat je voor de vakantie ook altijd het noodnummer van het land waar je heengaat in je telefoon hebt staan. Wanneer de situatie veilig is en je hulp hebt geregeld is het belangrijk om het thuisfront op de hoogte te stellen van de situatie.

Documentatie

Wanneer je te maken krijgt met een ongeval of je ineens onwel wordt, ga dan op zoek naar medische hulp van doktoren of bezoek de spoedeisende hulp in een lokaal ziekenhuis. Verzamel van alle medische gegevens de rapporten en facturen zodat je deze aan je buitenland zorgverzekering kan laten zien en eventueel deze gegevens kan opsturen. Kan je een nieuwe zorgverzekering kiezen, let dan altijd goed op hoe je verzekerd bent in het buitenland.

Medische zorg

Als het nodig is moet je op zoek gaan naar medische hulp. Dit kan in een ziekenhuis, kliniek of bij een dokterspraktijk zijn. Neem na de opname zo snel mogelijk contact op met je reisverzekering en je zorgverzekering. Leg de situatie zo gedetailleerd mogelijk uit en informeer ze over de zorg die je ontvangt. Bewaar de documenten goed, ook na het declareren of versturen hiervan. Het kan zijn dat je in Nederland voor een vervolgonderzoek of voor een vervolgafspraak terug moet naar de dokter.

Voorbereiding voor vertrek

Voordat je op reis gaat is het goed om te kijken wat er allemaal in je zorgverzekering zit qua dekking in het buitenland en wat er allemaal in je reisverzekering zit. Heb je deze reisverzekering nog niet? Sluit deze dan tijdig af. Tijdens je reis kan je dit namelijk niet meer doen. In de meeste gevallen kan een doorlopende reisverzekering goedkoper zijn dan een tijdelijke. Let wel goed op dat je bij de meeste doorlopende reisverzekeringen maar tot een bepaalde periode verzekerd bent. Dit duurt vaak tot 60 dagen. Heb jij alles al geregeld voor je vakantie?