Hoe benut je jouw talent?

Als je ergens heel goed in bent wil dat -helaas- niet direct zeggen dat je er vervolgens ook mee aan de slag kunt. Voor het benutten van je talent zijn een aantal factoren nodig. Zo is volgens sommigen talent niet iets wat op een natuurlijke manier al in je zit, maar waar je gebruik van moet maken, wat je moet trainen en moet ontwikkelen tot het op de juiste manier tot uiting kan komen. De vraag is dan natuurlijk: hoe kun je je talent het beste benutten? Op die vraag proberen we in dit artikel antwoord te geven; bijvoorbeeld door Headhunter Nederland te benaderen.

Benader een executive search bureau

Heb je wel eens van een executive search bureau gehoord? Dit is een dienst gespecialiseerd in het werven van de meest geschikte kandidaat voor een bepaalde functie. Zij weten geschikte kandidaten te vinden zonder dat deze kandidaten vaak op het moment naar die positie solliciteren. Veel kandidaten zijn zelfs nog in dienst bij een andere baan. Op het moment dat je in contact komt met een executive search bureau, kunnen zij je wellicht koppelen aan interessante posities die zij in hun portefeuille hebben.

Doe een persoonlijkheidstest

Als je überhaupt nog twijfelt over waar jouw talenten precies liggen, dan is het verstandig om een persoonlijkheidstest te doen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten eigenlijk liggen en hoe je deze vervolgens het beste zou. Kunnen benutten. Iets wat je op een laagdrempelige manier meer inzicht kan geven in jezelf is het doen van een persoonlijkheidstest. Veel persoonlijkheidstesten laten achteraf namelijk ook zien wat voor functies op werk gebied volgens jouw persoonlijkheidskarakteristieken bij je zouden moeten passen.

Prioriteer je talenten

Talenten kun je wel hebben, je moet ze ook goed weten te benutten. Daarom is het wel belangrijk dat je ook durft te investeren in je talenten. Volg bijvoorbeeld extra cursussen zodat je jezelf nog beter kunt ontwikkelen in jouw talentvolle gebied. Je talenten zijn nou eenmaal wat je als mens uniek maakt en waar je in uitblinkt, dus mag je ook zeker wel prioriteit geven.

Ken ook je zwaktes

Helaas gaat het niet alleen om het kennen van je sterke kanten, het gaat ook om het kennen van je eigen zwaktes. En dat betekent zeker niet dat je daardoor minder talentvol zou moeten zijn, het geeft alleen aan dat je weet wat je wel en niet op moet pakken. Door juist ook je zwaktes te erkennen en dit uit te spreken ga je ook geen dingen aannemen waar je vervolgens onder niveau op presteert. Je eigen zwaktes kennen is eigenlijk dus een sterke kracht, zou je kunnen zeggen.

Ontwikkeling is breed

Natuurlijk is het goed om op een directe manier te focussen op het verder ontwikkelen van jouw talenten, maar ontwikkeling is erg breed. Je kan ook aan je talenten bijdragen door aan je intellectualiteit en algemene kennis te werken. Dit kun je bijvoorbeeld al doen door elke dag minstens een half uur in een non-fictief boek te lezen. Zo blijf je jezelf uitdagen en leer je elke dag iets nieuws.