Kiezen voor een refurbished telefoon

Kiezen voor de nieuwste versie van een telefoon is vaak niet de voordeligste optie. Omdat het device erg gewild is, zullen de prijzen nog erg hoog zijn. Vaak komt het voor dat de prijzen ineens een stuk dalen, wanneer er een nieuw model wordt uitgebracht. Je kan je bedenken: was de toen nieuwste versie die ik heb gekocht, wel echt dat geld waard? De iPhone 14 of Samsung Galaxy S23 kan je voorlopig nog even in het winkelmandje laten liggen.

Het verschil tussen een tweedehands en refurbished telefoon

Een nog goedkopere en meer duurzamere manier om een telefoon aan te schaffen is om te kiezen voor een refurbished telefoon. Dit houdt eigenlijk in dat je een tweedehands telefoon koopt, die weer als nieuw is gemaakt. Er zijn verschillende bedrijven die dit soort telefoons aanbieden. Er zit bovendien nog eens garantie op, net als bij een normale telefoon.

Het verschil tussen een refurbished en een tweedehands telefoon, is dat een tweedehandse niet is hersteld van eventuele (onzichtbare) schade. Ook zit er geen garantie op een tweedehands device. De telefoon wordt direct van gebruiker naar gebruiker overgebracht. Een refurbished iPhone 11 zou een betere keuze zijn dan een tweedehands iPhone 11.

Tips om te kiezen voor refurbished:

Let op wanneer je ervoor kiest om een refurbished telefoon aan te schaffen. Hier zijn een paar tips om je te helpen beslissen:

 1. Check het prijsverschil
  Zoek naar de nieuwste versie van de telefoon om te waarborgen dat je niet te veel betaald voor het gebruikte device. Zo weet je zeker dat je niet alsnog te veel betaald. Soms kan het namelijk zijn dat een nieuwe telefoon in combinatie met bepaalde abonnementen juist goedkoper uitkomt.
 2. Garantie
  De ene aanbieder biedt meer garantie dan de andere. Weet waar je recht op hebt en zoek de voor jouw meest voordelige aanbieder uit. Houd er rekening mee dat je wettelijk recht hebt op garantie en check de fabrieksgarantie, die nog wel kan verschillen per telefoon.
 3. Versies van hetzelfde model
  Een uitgave van een telefoon heeft vaak meerdere versies. Er is vaak één model met alle basics, die vanaf daar wordt uitgebreid. Neem een iPhone 11 als basismodel, die kan worden uitgebreid naar een refurbished iPhone 11 pro max. Dit laatstgenoemde model heeft onder andere een groter scherm en een betere batterijduur.
 4. Accuduur
  Wanneer je ervoor hebt gekozen een refurbished telefoon aan te schaffen, is het handig om de staat van de accu te controleren. Dit is gemakkelijk in de instellingen bij ‘Batterij’ of ‘Battery’ te controleren. Als het percentage erg laag is, kan je beter opnieuw een bestelling plaatsen.

De aankoop van een refurbished telefoon wordt steeds gangbaarder. Er zijn tegenwoordige talloze aanbieders die deze telefoons op de markt brengen. Heb je nou zelf een oude telefoon liggen, die nog in goede staat is? Dan kan je ook je eigen device aan die aanbieders verkopen. Zo ligt je oude telefoon niet te verstoffen in een laatje én krijg je er ook nog iets voor terug.