Maak van je woonkamer een knusse en gezellig plek

Een huis is pas een thuis als het warm en uitnodigend aanvoelt. En waar begin je beter dan in de woonkamer. Het is een ruimte waar je als gezin veel samenkomt of gasten ontvangt.

Het maakt niet uit of je klein of groot woont, er zijn tal van manieren om van je woonkamer een gezellige en knusse plek te maken. In deze blog geven we je een aantal tips om op weg te komen. De komende dagen ben je even bezig, maar daarna heb je de perfecte plek om quality time te hebben.

#1 Kleuren en verlichting

De juiste kleuren en verlichting kunnen een groot verschil maken in hoe een ruimte aanvoelt. Gebruik je veel blauw en wit, dan kan een ruimte wat kil en klinisch op je aanvoelen. Denk bijvoorbeeld aan de tandarts, bij dit voorbeeld. Kies daarom voor warme kleuren als beige, bruin rood en oranje. De sfeer is uitnodigend én warm. Met lampen op strategische plekken, vergroot je dit effect nog eens.

#2 Geurkaarsen en planten

Geurkaarsen en planten zijn een geweldige manier om meer gevoel aan een ruimte toe te voegen. Vanille, kaneel en sandelhout zijn geuren die over het algemeen lekker gevonden worden én wat warms meegeven aan de ruimte. Met planten verhoog je niet alleen de luchtkwaliteit, maar fleur je ook je woonkamer wat op. Je woonkamer leeft, letterlijk. Mocht je geen groene vingers hebben, ga dan voor een vetplant. Die vereisen over het algemeen maar weinig onderhoud.

#3 Letterlijke warmte

Met warmte maak je je woonkamer natuurlijk ook gezellig en knus. Laat bijvoorbeeld een pelletkachel in je ouderwetse schouw inbouwen. Deze zijn onder andere bij het merk De Heide Smid te koop. Je wekt op een andere manier dan met je verwarming warmte op. Het voordeel hiervan is dat je maar één ruimte verwarmt en de rest van het huis gewoon koel kan houden. Bovendien heb je dan meteen een invulling voor die lege schouw die vrouwlief zo graag wilde behouden bij de aankoop van het huis.

#4 Creëer een (lees)hoekje

Een (lees)hoekje is fijn voor een prettig gevoel. Kies voor een comfortabele stoel of bank, plaats een lamp en voeg wat boeken en tijdschriften toe. Het is de perfecte plek om te ontspannen en even weg te dromen met een goed boek. Je zou overigens ook je tablet onder de arm meenemen en kunnen gaan genieten van een leuke serie of film op je favoriete streamingdienst. Waar je de hoek ook voor gebruikt: het is meer dan de opvulling van ruimte. Voeg nog wat persoonlijke accessoires toe en je hebt het helemaal voor elkaar.

Conclusie

Het creëren van een gezellige en knusse woonkamer kan een groot verschil maken in hoe je je voelt in je eigen huis. Onthoud dat het creëren van een gezellige woonkamer niet per se duur hoeft te zijn. Door creatief te zijn met wat je al hebt en slim te shoppen kun je een gezellige en knusse sfeer creëren zonder de bank te breken. De kleine dingen in het leven komen door gesprek en uitnodigend tot bloei in je woonkamer.