Je woont hartstikke leuk in een fijne omgeving. Je vindt het heerlijk om lekker in je tuin te zitten of te liggen met een stapel tijdschriften en een pot verse thee. Maar je voelt je toch niet helemaal vrij in je eigen tuin. Soms heb je het idee dat voorbijgangers op het voetpad even stil blijven staan om de bijzondere planten eens goed te bestuderen.
Daarom denk je aan een tuinomheining, een schutting of een heg. Maar je wil niet dat het helemaal afgesloten wordt en bovendien ben je niet helemaal op de hoogte van de laatste regels. Hoe hoog mag de schutting? Mag je bomen en struiken als afsluiting planten en mag je gewoon groen gaas met palen gebruiken? Die kun je laten begroeien met klimplanten.
De schutting
Om je tuin te omheinen is tegenwoordig keuze genoeg. Dichte houten panelen of van die mooie wilgentenen. Een prachtige groene haag of gewoon een simpel hek. Gaas, verzinkt of groen geplastificeerd is het snelst te plaatsen met houten en palen. Wat mag wel en wat mag niet? De maximale hoogte van een tuinafscheiding is standaard in Nederland:
- aan de achterkant of de zijkant van je woning en als afscheiding met je buren maximaal 2 meter hoog
- aan de voorkant van je woning maximaal 1 meter hoog
- als je een hoekwoning hebt, geldt aan de zijkant ook 1 meter.
De gemeente waar je woont kan echter middels een APV, een Algemeen Plaatselijke Verordening, extra regels hanteren. Check daarom voordat je gaat bestellen deze op de site van je gemeente.
Inkijk
Blijf je binnen de bepalingen die hierboven omschreven staan, heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig om je afscheiding neer te zetten. Met schuttingen, hekken en tuinomheiningen van gaas blijf je, mits je je aan de hoogte houdt, altijd binnen de regelgeving. Met bomen en struiken is dat weer een beetje anders. Die kunnen namelijk groeien. Op het moment dat je de haag, de struiken of de bomen plant hebben je buren er (nog) geen problemen mee. Maar als je een paar jaar verder bent en de takken gaan overhangen kun je wel vervelende opmerkingen krijgen. Daarom is bepaald dat je bomen zoals een eik, een beuk of een linde op een bepaalde afstand van de perceelgrens moeten staan. Voor deze bomen is een wettelijke afstand van minimaal 2 meter tot aan de grens met je buren. Voor heggen en heesters is deze afstand 50 cm. Het nadeel van groene afscheidingen is dat dit vaak tot een discussiepunt kan leiden. Dat hoeft natuurlijk niet, vooral als je het goed kunt vinden met je buren. Maar die discussie ga je uit de weg als je een gazen tuinafscheiding plaatst. Houten palen en daartussen het tuingaas aanbrengen. Het is simpel, voordelig in prijs en je kunt het zelf doen.
Geschreven in opdracht van Buma Handel