Wat is de goedkoopste autoverzekering met de beste dekking?

Een autoverzekering is verplicht in Nederland. Toch betekent dat niet dat je teveel hoeft te betalen om schade te verzekeren. Wat is de goedkoopste en beste autoverzekering in Nederland?

Verschillende autoverzekeringen

Voordat je gaat beslissen op alleen de prijs, moet je goed weten wat voor verzekeringen er allemaal zijn. Dat verschilt namelijk al behoorlijk in je maandelijkse premie. Het systeem qua verzekeringen is vrij simpel. Een goedkope autoverzekering betekent vaak dat je auto minder verzekerd is. Dat is ook logisch. Als je meer geld betaald in de maand, kan je een grotere tegenprestatie verwachten van je verzekeraars. Die krijgen immers genoeg geld van je premie. Als je een verzekering gaat afsluiten, moet je dus goed kijken naar wat je precies wil verzekeren.

Basisverzekering of aanvullend

De keuzes zijn vrij duidelijk als het gaat om het verzekeren van je auto. Je begint altijd bij een standaard WA-verzekering. Dat betekent zoiets als een basisverzekering. Je bent dan altijd verzekerd voor de schade die jij aan een ander toedoet. Mocht je tegen een andere auto aanrijden en beide auto’s hebben schade, dan betaalt de verzekering de rekening van de andere betrokken bestuurder. De schade aan jouw auto wordt dan niet betaald. De afweging gaat dan tussen de mogelijke schade die je zelf eenmalig moet betalen. Van alle maanden die je minder betaalt aan premie, zou je zomaar de rekening van de schade kunnen betalen. En wie zegt dat jij de schuldige bent? Iedereen in Nederland moet verzekerd zijn. Als jij het slachtoffer bent, heb jij recht op vergoeding van de schade.

De goedkoopste verzekering

Wie bepaalt wat de beste autoverzekering is? Uiteindelijk bepaal jij dat zelf. Je hebt zelf het beste inzicht in je portemonnee en jij weet wat je maandelijks kwijt bent aan je auto. Kiezen voor een goedkope verzekering is dus niet altijd slecht. Daarnaast weet je nooit wanneer je een keer schade rijdt of wanneer er schade aan jouw auto gereden wordt. Het is dus altijd een kleine gok, maar wel een waar je veel of weinig voor betaalt.

Het uitzoeken van een verzekering kan je het beste doen terwijl je vergelijkt. Op websites zoals ikvergelijkonline.nl kan je kiezen uit verschillende verzekeringen die op alle punten die jij aanvinkt worden vergeleken door een onafhankelijk systeem. Voor een normale gezinsauto van een paar jaar oud betaal je bijvoorbeeld voor een WA-verzekering bij de Hema 60 euro, maar voor dezelfde dekking voor dezelfde auto betaal je bij Aegon 117 euro. Er valt dus nog flink wat te vergelijken.

Maandelijkse kosten voor een auto

Een auto is nou eenmaal niet goedkoop. Maak voor jezelf een afweging of het hebben wat een auto echt noodzakelijk is. Verder betaal je nog wegenbelasting, onderhoud en controle zoals de APK. In de wintermaanden is het verstandig om te wisselen naar winterbanden en ook benzine of diesel kosten geld. Over het algemeen kost een auto tussen de 280 en 630 euro in de maand. Dat ligt natuurlijk ook aan wat voor auto je hebt. Het is dus volledig aan jezelf hoe duur je het maakt.