Wat was de impact van corona op de zorg?

De corona pandemie had ontzettend veel impact op ons dagelijks leven. Ook de ziekenhuizen raakten vol en verpleegkundige hebben dag in en dag uit zich ingezet voor hun patiënten. Sinds de corona crisis voorbij is, zijn veel corona maatregelen losgelaten. Maar wat had het verder voor impact op de zorg? Op de platform zorgverleners worden verschillende verhalen gedeeld over onder andere deze zaken. De nasleep van de corona crisis is soms nog steeds te voelen onder zorgverleners, waar wij alles over uitleggen in dit artikel.

Beschermende kleding

Als we beginnen met het terugblikken naar de corona crisis denken we al snel aan de beschermende kleding die verplicht was. Dit was voor veel zorgverleners een grote uitdaging, omdat de beschermende maatregelen weleens lastig te combineren zijn met acute zorg. In theorie wordt nog steeds iedereen met typische symptomen verdacht van corona. Denk bijvoorbeeld aan een kleine verkoudheid door de hooikoorts. Verkoudheid wordt natuurlijk als belangrijk corona symptoom gezien, waardoor de beschermende maatregelen voor veel mensen tot de dag van vandaag nog steeds nodig zijn. Toch zijn deze beschermende maatregelen, zoals het continu schoonmaken van ambulances, erg tijdrovend. Daarentegen zijn deze maatregelen in het verzorgingstehuis wel afgenomen. Tegenwoordig komt het vaak neer op voorzichtigheid en het gebruiken van je verstand. Benieuwd naar deze ervaringen onder zorgverleners? Op een platform voor zorgverleners, zoals NurseStation, kun je terecht voor vele verhalen.

Ervaringen

Veel zorgverleners ervaren dat het teamverband veranderd is na de corona crisis. Aan de ene kant zien zorgverleners een krimp van het personeel, maar tegelijkertijd ook meer saamhorigheid. De krimp van het personeel kan eventueel veroorzaakt zijn door de hoge werkdruk gedurende de corona crisis. Echter is hier geen hard bewijs voor. Wel zorgt deze krimp op veel plekken voor een grote uitdaging en een personeelstekort. Toch zien veel zorgverleners ook dat er meer saamhorigheid is ontstaan binnen het team, aangezien iedereen sterk naar elkaar toe is gegroeid. In een crisis merk je namelijk al snel dat je op elkaar kunt bouwen en vertrouwen. Naast het teamverband dat veranderd is door de corona crisis, houdt iedereen tegenwoordig ook meer rekening met nieuwe ziektebeelden. Dit zorgt er ook voor dat zorgverleners breder kijken bij het vaststellen van een ziektebeeld. Niemand had de corona crisis vijf jaar geleden voorspeld, maar toch is het belangrijk dat we er elke dag in theorie klaar voor zijn. 

RS-Virus

Het RS-virus is hier ook een voorbeeld van. Op het moment is het op landelijk niveau bijzonder druk op verschillende kinder-ic’s. Het RS-virus zorgt namelijk voor grote drukte. De afgelopen jaren kenden heel Nederland al gigantische drukte door de corona crisis, maar op het moment komt deze drukte terug in verschillende ziekenhuizen door het RS-virus. Vooralsnog lukt het gelukkig dat kinderen die ziek zijn een plek toegewezen krijgen, maar ook deze situatie laat zien hoe belangrijk het is dat de zorg altijd voorbereid is op een crisis. De zorg dient namelijk als een groot draagvlak, wat ook goed duidelijk werd door de corona crisis van de afgelopen jaren.