Zo leer je jouw hond trucjes

Zit. Blijf. Af. Een hond kan reageren en luisteren naar commando’s. Uiteraard worden ze niet geboren met deze kennis. Je moet het jouw jonge hond leren. Hoe je dat precies doet vertellen we jou in deze blog!

Een hond ziet zijn hondje écht als zijn baas. Hij staat aan de hoofd van zijn roedel en de hond luistert naar de baas. De hond wil daarom alles zo goed mogelijk doen, want hij wil graag dat het alfa mannetje ‘m mag. Daarom kan je een hond wel iets leren, maar een kat vaak minder goed. Katten leven vanuit een andere sociale cultuur. Honden moesten vroeger samen jagenen leefden samen. Dat is een heel andere sociale hiërarchie. Het leren van trucjes aan je hond komt dus omdat de hond graag naar je luistert. Het is ook goed om de baas te zijn over de hond, want een hond heeft die leiding nodig.

Ben je op zoek naar gezond voer voor je hond? Probeer royal canin maxi puppy eens!

Sociale aangelegenheid

Afijn. Nu we beter begrijpen waarom je een hond trucjes wilt leren en natuurlijk de lekkerste puppybrokken als beloning wilt ontvangen, is het ook gewoon heel erg leuk. Het is een sociale bezigheid en je krijgt een mooie en diepe connectie met je hond. Voor het leren van trucjes is het belangrijk dat je de juiste commando’s weet. Denk bijvoorbeeld aan “hand schudden” of “geef poot”.

Welke trucjes je je hond ook wilt leren, het is goed om deze tips te gebruiken.

Tip 1: zorg voor rust en concentratie

Je hond spiegelt jou en je kan niet van je hond verwachten dat hij zich op jou kan concentreren als jij geen rust uitstraalt. Zorg dus altijd voor rust en concentratie.

Tip 2: geef je hond de tijd om na te denken

Als je je hond een commando geeft, ga het dan niet direct 5 keer achter elkaar roepen, want je hond kan niet alles te gelijk verwerken. Geef je hond dus letterlijk de tijd om even na te denken. Vaak is één keer roepen genoeg. Wacht even, lukt het niet? Begin dan opnieuw.

Tip 3: regel een échte beloning voor je hond

Door positief te reageren op je hond, weet je hond dat hij of zij iets goeds doet. Iets waar jij blij van wordt. Maar waar een hond helemaal blij van wordt is van een goede beloning. Zorg dus ervoor dat je je hond beloond op het moment dat hij of zij écht iets goeds doet.

Tip 4: zorg zelf voor een goed humeur

Je hond positief en opgewekt iets leren? Dat is de manier. Het is belangrijk dat je je hond goed behandeld en niet boos op hem of haar wordt als het niet lukt. Blijf zelf vrolijk en opgewekt en je zal merken hoe goed het allemaal gaat!

Tip 5: maak een plan

Door te beginnen met een paar makkelijke commando’s geef je je hond het zelfvertrouwen om uiteindelijk ook moeilijkere commando’s te leren. Maar natuurlijk alles op zijn tijd. Maak een plan en begin bij het begin. Uiteraard is het ook goed om te beginnen met een goede puppy-cursus.