Zo verander je je huis tot een smart home

Met je stem het hek buiten op slot doen? Of vragen of een apparaat de verwarming in de badkamer aanzet? Het kan als jouw huis een smart home is. Een smarthome? Dat houdt in dat je jouw huis op verschillende manieren automatiseert. Het bestaat uit meerdere slimme producten die met elkaar in verbinding kunnen staan en op deze manier bepaalde opdrachten uitvoeren.

Een smart home bestaat dus uit meerdere slimme apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een Google Chromecast, slimme stekkers, thermostaten en draadloze deurbellen met camera’s. Het is raadzaam om een goede boormachine in huis te hebben om al die slimme apparaten te ‘installeren’. Dit scheelt je veel kopzorgen en zorgt ervoor dat je snel kunt genieten van je nieuwe smart home. Maar hoe zorg je ervoor dat die deze apparaten met elkaar verbinden en communiceren? Lees snel onze onderstaande tips.

Tip 1: Zorg voor een goed wifi-netwerk

Een smart home werkt op wifi. Daarom is het verstandig om niet alleen een stabiel netwerk te hebben, maar ook een veilig netwerk. Verander daarom ook regelmatig je wachtwoorden en zorg natuurlijk voor heel sterke wachtwoorden.

Tip 2: Begin met 1 of 2 apparaten

Schaf niet meteen een complete serie smart home-producten aan. Het klinkt natuurlijk ideaal: alles met je stem bedienen. Maar je moet er ook aan wennen. Begin bijvoorbeeld met een slimme speaker en een Chromecast. Vanuit hier kun je steeds meer uitbreiden met andere producten.

Tip 3: Kies producten met hetzelfde protocol

Protocol staat voor de manier waarop de apparaten onderling met elkaar communiceren. Je wil niet dat deze twee manieren van communiceren niet met elkaar werken. Let daarom altijd voordat je iets koopt hoe het werkt. Vaak staat dit duidelijk op de verpakking vermeld.

Is elke woning tot een smart home te maken? In principe wel. Want het draait natuurlijk om de apparaten. Wel zie je dat veel nieuwere woningen al zijn voorzien van een aantal handige smart home-apparaten. Wil je weten of je in aanmerking komt voor zo’n woning? Dan kun je altijd eerst de hypotheekrente vergelijken.

Het huis van de toekomst

Een smart home lijkt misschien hét huis van de toekomst. Maar het gaat nu vooral om kleine handige taken, zoals verwarming aan- of uitzetten en de radio van verwisselen. Of er in de toekomst ook apparaten komen die bijvoorbeeld je was kunnen strijken op verzoek of een lekkere maaltijd bereiden. Dat is nog even afwachten. Maar het begin van een smart home, dat is er zeker!