Nog altijd dreigen veel mensen hun talenten en competenties verloren te laten gaan. Het wordt niet benut of er wordt nauwelijks aandacht aan geschonken. Hierdoor ontwikkel je niet verder en krijg je wellicht het gevoel dat je er niet alles uit kunt halen. Door te investeren in jouw talenten en deze voluit in te zetten op de werkvloer, zal je met meer tevredenheid naar je werk kijken en heb je het gevoel dat jouw potentie volledig benut wordt. Maar hoe doe je dit? Hieronder vind je drie handige manieren.
1. Kies voor een baan die bij jou past
Allereerst is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de baan die je kiest. Kies niet alleen voor een baan die aansluit bij jouw studie, maar waar ook jouw talenten ten volste benut kunnen worden. Je zou bijvoorbeeld kunnen solliciteren naar de functie van jeugdconsulent via Joinuz. Dit is de ideale functie voor mensen die graag iets betekenen voor een ander, heel goed zijn in praten met jongeren en tegelijkertijd een relevante opleiding (denk aan social work, SPH of pedagogiek) heeft gevolgd. Jongeren zijn de toekomst. Door hen te ondersteunen en te vormen in mooie, evenwichtige volwassenen, speel jij dus zowel een belangrijke rol in het leven van het kind als in de toekomst van onze samenleving.
Het is van essentieel belang dat je voor een baan kiest waar jij gelukkig van wordt. Je moet een heel groot deel van je leven werken. Dan kan je maar beter gelukkig worden van wat je doet. Door te onderzoeken waar jouw talenten liggen, wordt het ook gemakkelijker om een baan te vinden die bij je past en waar je plezier aan beleeft. In het bovenstaande voorbeeld beschrijven we bijvoorbeeld iemand die het talent heeft om met jongeren te praten. Maar misschien is jouw talent wel dat je ontzettend goed met je handen kunt werken of alles weet over belastingen. Ga na waar jouw interesses en talenten liggen en zoek een beroep die hierbij past. Je kunt hierbij eventueel een detacheerder inschakelen. In de talloze Joinuz vacatures vind je gegarandeerd iets wat bij je past.
2. Investeer verder in jezelf
Stilstand is achteruitgang. Dat geldt ook voor je eigen talenten. Je moet in jezelf blijven investeren om je talenten uit te breiden en überhaupt in stand te houden. Volg daarom cursussen of trainingen die jij interessant vindt, ga naar lezingen of luister naar podcasts die relevant zijn voor jouw specifieke interesses, talenten en competenties. Je kunt hierover ook in gesprek gaan met je werkgever. Misschien kan hij ook nog iets bieden om zo jouw talenten verder te benutten op de werkvloer.
Besef ook goed dat je nooit te oud bent om te leren. Heb je dus het idee dat jouw talenten in een ander werkgebied beter uit de verf zullen komen? Dan is het nog zeker niet te laat om je te laten omscholen en de opleidingsmogelijkheden verder te onderzoeken.
3. Ga op zoek naar een coach of mentor
Om je verder te ontplooien en uit te dagen is het prettig om over een zogenaamde coach of mentor te beschikken. Iemand die niet terugdeinst bij het stellen van lastige vragen en jou absoluut uit je schulp weet te trekken. Dit kan een werkgever zijn, maar ook een collega of goede vriend.