brown wood plank closeup photo
Photo by James Frid on Pexels.com

Leer verschillende soorten hout en hun eigenschappen kennen

Of je nu van plan bent om een doe-het-zelf project aan te pakken of gewoon nieuwsgierig bent naar de verschillende houtsoorten die er zijn, deze blog is voor jou! We zullen het hebben over 5 veel voorkomende houtsoorten en wat hun unieke eigenschappen zijn. Deze dingen weten kan je helpen de juiste materiaalsoort te kiezen voor je volgende project. Dus laten we erin duiken!

Berkenhout

Berkenhout is een van de populairste houtsoorten die in de meubelmakerij worden gebruikt. Het heeft een lichte kleur met bruine strepen die eroverheen lopen, en het is meestal heel gemakkelijk te bewerken. Berkenhout staat ook bekend om zijn sterkte, waardoor het zeer geschikt is voor het bouwen van voorwerpen als kasten en planken die gewicht moeten kunnen dragen. Bovendien heeft berkenhout een goede afwerking die goed tegen verf kan en niet te veel geschuurd hoeft te worden voor het beitsen.

Kersenhout

Kersenhout staat bekend om zijn roodbruine tint en duidelijke nerfpatroon. Qua eigenschappen is kersenhout sterk en duurzaam, dus perfect voor meubels die veel gebruikt worden. Het neemt ook gemakkelijk vlekken op en ziet er prachtig uit als het goed is afgewerkt. Kersenhout kan echter wat duur zijn in vergelijking met andere houtsoorten, omdat het zo zeldzaam is.

Eikenhout

Eiken is een andere populaire keuze als het gaat om het maken van meubels vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Het heeft een lichtgele kleur met overal donkere strepen en een uniek nerfpatroon dat het onderscheidt van andere houtsoorten. Eiken is ook heel betaalbaar in vergelijking met sommige andere houtsoorten, dus wordt het vaak gebruikt door mensen met een budget die toch kwaliteitsstukken willen voor een betaalbare prijs.

Hickory hout 

Hickory staat bekend als een van de sterkste houtsoorten, wat het perfect maakt voor projecten als stoelpoten of tafelbladen waarbij sterkte van belang is. Het heeft een roodbruine kleur met overal strepen en een zeer kenmerkend nerfpatroon dat karakter geeft aan elk stuk gemaakt van hickoryhout. Het kost wat tijd om ermee te werken omdat hickory vrij hard kan zijn, maar de moeite loont uiteindelijk omdat hickory stukken jarenlang meegaan zonder tekenen van slijtage te vertonen.   

Mahoniehout 

Mahoniehout bestaat al sinds de oudheid, maar werd pas onlangs populair bij meubelmakers vanwege zijn rijke rode tint en mooie nerfpatroon. Mahonie verdraagt ook goed beits, zodat je stukken kunt maken met verschillende tinten, afhankelijk van het soort beits dat je kiest. Het enige nadeel van mahonie is dat het duur kan zijn, maar als je bereid bent te investeren in kwaliteitsmaterialen, dan moet mahonie zeker als optie worden overwogen!

Er zijn veel verschillende houtsoorten op de markt, dus het kiezen van de juiste kan in het begin ontmoedigend lijken, maar hopelijk heeft deze blogpost je wat inzicht gegeven in vijf veel voorkomende opties die tegenwoordig beschikbaar zijn! Kijk op de website van De Jong Handelsonderneming om jouw hout te bestellen. Als je de unieke eigenschappen van elke soort kent, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van materialen voor je volgende project, dus vergeet niet waar we het hier vandaag over hebben gehad! Veel succes!