Waarom je in een vreemd bed meestal niet zo lekker slaapt als in je eigen bed

Heel veel mensen hebben er last van. Weken, maanden kunnen ze zich verheugen op hun vakantie, of het nu om een verre reis gaat of om een paar dagjes weg in eigen land. Uitgebreid hebben ze alle foto’s bekijken van hun vakantieverblijf, en ze zien zichzelf al neerploffen op dat heerlijke bed. Maar eenmaal ter plaatse loopt het toch anders. De bestemming is mooi, het bed op zich heerlijk. Maar het slapen? Dat wil maar niet lukken. Hoe komt dat toch, en wat kun je doen om ervoor te zorgen dat ook slapen in een ander bed dan dat van jezelf wat makkelijker gaat?

Neem iets mee dat van jezelf is

Een belangrijke reden waarom slapen buiten je eigen bed vaak net een beetje lastiger gaat, is omdat het minder vertrouwd is. Je bed, dat is een bekende plek. Zodra je het ziet staan denk je waarschijnlijk al aan slapen, en maken je hersenen zich al klaar voor de ontspanning die eraan zit te komen. Ben je op vakantie, dan heb je dit niet. Je bed ziet er anders uit dan normaal, de hoeveelheid licht in je kamer is waarschijnlijk anders, je rituelen voor het slapen gaan komen ook niet overeen. Tel daar een bed bij op dat anders aanvoelt dan je eigen bed, dat anders ruikt dan je eigen bed, en het is niet zo vreemd dat je hersenen moeite hebben zich over te geven aan de slaap waar je zo naar verlangt. Je bent simpelweg niet 100% op je gemak en ontspannen, en dan kan het lang duren voor je de slaap kunt vatten.

Wat kun je doen om je hersenen een beetje te foppen, zodat ze zich wat meer thuis voelen? Iets van huis meenemen kan soms goed werken. Denk bijvoorbeeld aan een eigen kussen of kussensloop, dat ruikt naar je eigen wasmiddel, en voelt als je eigen bed. Dat kan zeker helpen om beter te slapen.

Zorg voor genoeg comfort

Ook andere zaken die anders dan anders zijn kunnen je in een ‘vreemd bed’ uit je slaap houden. Ben je bijvoorbeeld gewend om ieder onder een eigen dekbed te slapen, en lig je nu opeens met je partner samen onder een 2-persoons dekbed, dan kan het ook lastig zijn om lekker in slaap te vallen. Het is anders dan normaal, en dat houdt je hersenen alert, hoe zeer je ook gehecht bent aan je partner. Vragen of het vakantieverblijf wellicht jullie dekbed om kan ruilen voor twee losse varianten is helemaal niet raar. Net als jij willen zij waarschijnlijk ook dat je lekker slaapt, en daar willen ze doorgaans best een beetje aan meewerken.