Verborgen kosten bij het kopen van een auto: wees hier alert op

Je staat op het punt een auto aan te schaffen. Op regenachtige dagen nat op je werk aankomen is straks verleden tijd. Of misschien ben je wel helemaal klaar met altijd al die boodschappen op je fiets mee te zeulen. Dan is de aanschaf van een auto een heel logische stap, maar waar moet jij eigenlijk op letten. Zijn er nog veel kosten die verborgen blijven voor jou als consument? We leggen het je uit!

Je ziet een mooie auto die voldoet aan je wensen, lekker klein om in het drukke verkeer makkelijk te manoeuvreren of juist die grote auto waar jij alles in kwijt kan. De prijs die een auto kost, hoeft niet altijd gelijk te staan aan de waarde van de auto. Er zijn veel verkopers die er zo nog enkele euro’s bovenop tellen. Er zijn verscheidene websites te vinden waar je kan zien, op basis van verschillende factoren, hoeveel jouw auto echt waard is.

Verzekeringen: het maken van de juiste keuze

W.A., W.A.-casco of All-risk. Wanneer maak ik je juiste keuze? Een goedkope autoverzekering vinden is soms lastig. Je bent wel dief van je eigen portemonnee als je niet op zoek gaat naar een goedkope autoverzekering en uiteindelijk dus te veel betaald voor je verzekering. Ook is de waarde van jouw auto afhankelijk van de hoogte van jouw premie. Dus hoe luxer jij wil rijden, hoe meer jij betaalt. En verzekeren is verplicht in Nederland dus let erop dat je een verzekering afsluit voordat je gaat rijden.

 

Rijklaar maken van de auto

Dit is een verouderd verhaal. Vroeger rekenden autodealers een extra fee voor het rijklaar maken van jouw auto. Dit doen autodealers niet meer, tegenwoordig zit dit bij de prijs in. Een dealer mag namelijk altijd de prijs voor de auto bedenken. Overigens is het zelfs verboden om in Nederland rijklaarkosten te vragen voor een auto. Dus zorg ervoor dat het niet in kleine letters op de bon komt te staan.

 

Brandstof: zelf een berekening maken

Dit is altijd een punt waar je pas achter komt als je de auto rijdt. Dit omdat het gebruik van een auto in de fabriek vaak zo laag mogelijk wordt gemaakt. Denk dan aan testen in een hal, zonder tegenwind, perfecte banden en wegligging en een zo licht mogelijke auto. Dit is dus niet helemaal eerlijk tegenover de consument aangezien het vrijwel onmogelijk is om het verbruik van de auto zo laag uit te laten slaan als in de fabriek getest. Maar jij kan vaak wel een berekening maken. Een auto met een 1.2 diesel- of benzinemotor zal zeker minder verbruiken dan een auto met een 2.0 diesel- of benzinemotor.

 

Wegenbelasting: verschillen

Per provincie kan de wegenbelasting verschillen. Het is dus goed om van tevoren uit te zoeken hoe hoog deze is voor de auto die jij wil aanschaffen. Dit is makkelijk online terug te vinden.

Dus wil je een auto aanschaffen zijn er wel degelijk punten van belang. De echte verborgen kosten, zoals: rijklaarmaken-kosten zijn dus verboden in Nederland. Deze zijn niet meer van toepassing. Daarentegen zijn er kosten zoals: verzekering, verbruik, wegenbelasting en aanschafwaarde. Belangrijke kosten om rekening mee te houden. Ga dus niet zomaar voor de eerste keuze die je ziet, maar kijk even wat verder en voorkom dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan.