Wanneer is isoleren de moeite waard?

In een tijd dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kijken veel mensen naar het isoleren van hun woning. In sommige gevallen kun je hier subsidie voor krijgen, of een voordelige lening, waardoor je hier ook daadwerkelijk geld mee kunt besparen. Toch is zomaar wat gaan isoleren niet verstandig. Wanneer is isoleren wél de moeite waard? Wij zochten het voor je uit!

Wat voor woning heb je?

Een eerste vraag die gesteld kan worden, is wat voor woning je hebt. Heb je een koophuis, dan levert het jou ook direct voordeel op om te isoleren. En mocht je je woning dan ooit willen verkopen, dan is een zuiniger energielabel mooi meegenomen. Een huurwoning isoleren kan ook zeker voordelen met zich meebrengen, maar je kunt jezelf dan wel de vraag stellen hoeveel plezier jij er zelf van gaat hebben en of jij de kosten moet dragen. Een overleg met de eigenaar van de woning is dan sowieso verstandig.

Hoe energiezuinig een huis is hangt ook af van het type woning. Een appartement in een woonlaag ergens in het midden heeft weinig (extra) isolatie nodig, terwijl een vrijstaande woning veel meer ‘last’ heeft van elementen als wind (en dus tocht) bijvoorbeeld. Twijfel je, dan kun je altijd een expert eens vragen wat de mogelijkheden zijn. Ook kun je je energielabel opvragen om te kijken of er winst te behalen valt met isoleren.

Hoe oud is je woning?

De belangrijkste factor om te bepalen of isolatie van je woning de moeite waard is, is de leeftijd van de woning. De stelregel is dat hoe ouder de woning is, hoe slechter deze standaard geïsoleerd is. Hierbij kun je woningen indelen in grofweg vier leeftijdscategoriën:

  • Woningen gebouwd voor 1975: deze zijn niet of nauwelijks geïsoleerd en hier is dus de meeste winst te behalen.
  • Woningen gebouwd van 1975 tot 1982: deze zijn vaak wel van spouwmuurisolatie en dakisolatie voorzien, en dubbel glas, maar de kwaliteit van de isolatie is vaak matig. Dit vervangen en verbeteren kan dus zeker de moeite waard zijn.
  • Woningen gebouwd van 1982 tot medio jaren ’90 zijn vrijwel allemaal volledig geïsoleerd, dus ook met vloerisolatie. Toch is ook hier de kwaliteit nog niet zo hoog als de huidige normen en daardoor gaat er nog best wat energie verloren. Ook hier kan met vervangen en verbeteren nog winst behaald worden.
  • Alle woningen die vanaf medio jaren ’90 gebouwd zijn, zijn standaard erg goed geïsoleerd. Alle isolatiemiddelen zijn toegepast, tot triple glas aan toe, en zijn van hoge kwaliteit. Verduurzaming zal hier eerder gebeuren door het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of andere duurzame energiemiddelen.

Wat kun je doen?

Voor woningen ouder dan grofweg 25 jaar, is isolatie aanbrengen, vervangen en/of verbeteren dus dé manier om het huis te verduurzamen en daardoor ook te besparen op de energierekening. Hierbij kun je denken aan het vervangen van ramen voor goed isolerend glas, spouwmuurisolatie aanbrengen of verbeteren, dak- en vloerisolatie vernieuwen of aanbrengen en nog veel meer. Om dit te stimuleren heeft de overheid verschillende opties om het financieel aantrekkelijk te maken, zoals een laag tarief BTW op arbeidsloon. Middels de ‘Subsidie energiebesparing eigen huis’ is het mogelijk om (een deel van) de uitgaven vergoed te krijgen waardoor het nog aantrekkelijker is. Deze regeling geldt vooralsnog tot eind 2020.