Duurzaam leven in de praktijk

Duurzaam leven in de praktijk

Als er een onderwerp is dat mensen steeds meer bezighoudt, dan is het wel duurzaam leven. Het gaat er dan om dat je bewuste keuzes maakt die goed zijn voor het milieu, zonder dat je hiervoor je hele leven op zijn kop moet zetten. Wat zijn manieren om duurzamer te leven en wat zijn tips die je meteen toe kunt passen? Dat lees je hier. Misschien lees je wel verrassende ideeën waar je nog niet over na had gedacht!

Bewust omgaan met oude spullen

We verzamelen door de jaren heen heel wat spullen. Denk aan kleding, meubels, elektronica en meer. Veel van deze spullen belanden vroeg of laat bij het grofvuil, maar dat kan anders. Oude telefoons bijvoorbeeld, kunnen nog een tweede leven krijgen. Je kunt je oude telefoon inleveren bij verschillende initiatieven. Zo draag je bij aan een goed doel en verminder je elektronisch afval. Het hergebruiken van oude spullen gaat verder dan alleen elektronica. Kleding kun je naar de kringloop brengen of ruilen met vrienden. Ook meubels kun je opknappen en een tweede leven geven. Zo voorkom je dat goede spullen op de afvalberg belanden en draag je bij aan een circulaire economie.

Actief bijdragen aan het milieu

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om duurzamer te leven. Zo kun je actief bijdragen aan milieuvriendelijke initiatieven. Wandelen voor het goede doel is hier een voorbeeld van. Als je meedoet aan een evenement zoals de Alpentocht combineer je een gezonde activiteit met het steunen van een goed doel. Zo ben je niet alleen in beweging en werk je aan je eigen gezondheid, je draagt ook bij aan de bewustwording en financiering van belangrijke projecten. Daarnaast kun je je eigen wandelingen duurzamer maken door afval op te ruimen dat je tegenkomt. Neem een zak mee en verzamel zwerfvuil tijdens je wandeling. Zo maak je je omgeving schoner en draag je direct bij aan een beter milieu.

Duurzaam winkelen

Je kunt ook duurzamer leven door bewuster te winkelen. Dit betekent heus niet dat je minder leuk hoeft te shoppen, maar wel dat je bewuste keuzes maakt. Kies bijvoorbeeld eens een product met minder verpakkingsmateriaal. Steeds meer winkels geven je de mogelijkheid om producten zonder verpakking te kopen. Neem je eigen herbruikbare zakjes mee en koop losse groenten en fruit. Daarnaast kun je letten op keurmerken die aangeven dat een product duurzaam is geproduceerd. Denk aan biologisch, Fairtrade of het EU Ecolabel. Deze keurmerken helpen je om een verantwoorde keuze te maken, zonder dat je uren onderzoek hoeft te doen. Ook kun je letten op de herkomst van producten. Koop lokale en seizoensgebonden producten om transportemissies te verminderen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook voor je portemonnee.

Kleine aanpassingen, groot verschil

Duurzaam leven betekent echt niet dat je meteen je hele leven om moet gooien. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Denk aan het verminderen van je energieverbruik door apparaten niet onnodig aan te laten staan en te kiezen voor energiezuinige alternatieven. Je kunt ook kiezen voor duurzamere vervoersopties. Laat de auto vaker staan en pak de fiets of ga lopen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook goed voor je gezondheid. Openbaar vervoer is vaak een prima alternatief voor korte en middellange afstanden.